Vraag en antwoord

Onze kracht is onze service en garantie. Hieronder vind je de meest gestelde vragen en ons advies. Heb je een aanvulling? Laat het ons weten. Wij willen je zo goed mogelijk van dienst zijn.

Heb je nog vragen?

Heb je vragen, tips of aanvullingen? In verband met grote drukte, ontvangen we je reactie bij voorkeur via email. Is er spoed? Dan kun je ons natuurlijk ook bereiken via WhatsApp of bellen: 0413-476831.

Whatsapp Chat
COVID actueel

Vanaf woensdag 3 maart is het weer mogelijk om onze winkel te bezoeken voor glas, lampen, ramen en deuren. Materialen blijven alleen via afhaal of postverzending beschikbaar. Op onze pagina COVID-actueel vindt u de recente informatie en een link naar het reserveringssysteem.

Wanneer komt mijn bestelling

We begrijpen dat je graag weet wanneer de bestelling komt. Het is erg druk in deze tijd van Corona en vragen daarom om alleen te bellen als er SPOED is. Heb je een bericht ontvangen over de levering, dan geldt deze termijn. Mocht een leverdatum wijzigen dan nemen wij contact op. Heb je geen bericht ontvangen? Stuur ons dan een emailbericht en je ontvangt in 5 werkdagen een reactie.

Keuzehulp: Welke slijpmachine

Wij snijden alleen glas en doen dat al sinds 1985. We adviseren daarom maar al te graag in een beste slijpmachine voor jou. Er zijn dan twee keuzes te maken. Ga voor de Kristall 1S als je gaat voor de beste prijs- en kwaliteitverhouding. Dit is een prachtige machine, onze nummer 1 en meest verkochte slijpmachine. Hou je van een mooi design en heb je een ruimere portemonee, dan kun je ook gaan voor de Grinder. De Grinder is ontwikkeld in 2019, slijpt iets sneller, omdat er meer toeren gemaakt worden, de machine is wat stiller en er zit een lichtknop op. Deze opties van de Grinder hebben we in dertig jaar gebruik van onze Kristall slijpmachines nooit gemist, maar zijn natuurlijk wel heel fijn. Voor de autoliefhebbers, kun je het ook wel vergelijken met een Volkswagen en een Audi. En bij de Grinder geldt verder ook: als er meer opties op zitten kan er meer kapot, dus zorgvuldig gebruik is belangrijk.
Waarom "maar" twee soorten
Er zijn meer slijpmachines verkrijgbaar en bij Foka kunnen we alle slijpmachines leveren tegen laagste prijsgarantie. Alleen hebben wij deze machines niet op voorraad, omdat we deze simpelweg niet adviseren, ze hebben namelijk nadelen: Zo heeft de Kristall 2000 een pompje. Dit is een extra optie, maar dit pompje kan kapot in tegenstelling tot de 1S: De watertoevoer van de Kristall 1S is altijd goed en kan niet kapot.

Keuzehulp: Welke soldeerbout

Ga je Tiffanywerk maken kies dan voor 80 watt. Gaat u (ook) glas-in-lood maken, dan adviseren wij de 100 watt soldeerbout. Omdat het smeltpunt van lood lager is dan tin, is het heel belangrijk dat je voor de 100 watt soleerbout kies, omdat deze soldeerbout slimmer is, dankzij de ingebouwde thermostaat en daarmee niet te heet wordt. Feitelijk zal het lood overigens altijd kunnen wegsmelten maar dankzij de thermostaat wordt dit zo optimaal mogelijk geregeld en zal je in het gebruik al snel merken hoe dit werkt. De 200 watt soldeerbout adviseren we niet, maar zit in ons assortiment voor de gebruikers die ervaring hebben met de soldeerbout.

Keuzehulp: Welke koperfolie

Koperfolie is verkrijgbaar met een plakzijde in zilver, zwart of koper. Gebruik koper bij opaalglas (niet transparant glas) en als je patina koper gebruikt. Kies bij doorzichtig glas een zwarte plakzijde als je zwart patineert. Gebruik zilver als er niet wordt gepatineerd en bij spiegels. Welke breedte folie je gebruikt is persoonlijk en afhankelijk van de glasdikte en gewenste breedte van de soldeernaad, 7/32, oftewel 5,7mm wordt het meest gebruikt.

Glas bestellen voor afhaal

TIP voor afhaal: u kunt online de producten bestellen per m2. Op de product-detailpagina kunt u de gewenste hoeveelheid vermelden. Negeer de totaalprijs en kies bij het plaatsen van de bestelling op "Op factuur". Wij maken dan de factuur na het verzamelen van de order; met de exacte maten en de plaatkortingen 10% voor vrije maten, 15% halve platen en 20% hale platen, zoals u dit ook in onze winkel gewend bent.

Glas op maat bestellen

Wij snijden ook glas op maat. Wilt u een bepaalde maat ontvangen? Stuur ons dan de maatvoering en kleur per email. Afwijkende maten zijn alleen mogelijk voor afhaal of verzending per koerier. Via postverzending kunnen we helaas geen andere maten versturen, omdat het risico voor breuk groter wordt bij afwijkende en verschillende maten. Voor afwijkende maten kan een toeslag gerekend worden in verband met het meerwerk voor snijden en snijverlies.

Betaling afgebroken

Heb je een bestelling geplaatst, maar is de betaling afgebroken? Je kunt twee dingen doen: plaats de bestelling nogmaals. Of betaal alsnog met eigen betaalmethode en vermeld je naam en bestelnummer. NL53RABO0198201141, FOKA Glaskunst (internationaal: BIC code: RABONL2U). We adviseren om ook een email te versturen, zodat we de betaling controleren en de bestelling alsnog vrijwel direct kunnen verwerken.

Staallood verwerken voor stevigheid

Met staallood verstevig je een raam. Staallood verwerk je over de kortste zijde van een raam. Vroeger werden er losse staalkernen in een raam gelegd. Tegenwoordig heb je H-profiel met een staalkern. Het is ook mogelijk om staal op het raam te monteren. Op oude ramen zie je windstangen van staal. Helaas worden windstangen niet meer gemaakt en zijn dus niet meer verkrijgbaar.

Staallood bij voorzetramen en raamhangers

Als ik redelijk grote voorzetramen wil maken (ongeveer L70 x H50), plaats ik op de rand dan best randlood, een U-loodprofiel of H-profiel met staalkern om het stevig genoeg te maken? Wij adiseren U-lood met staalkern rondom. Bevestig je haakjes, zorg dan dat deze op het staal bevestigd zijn. Leg het staal in een gootje dat je met een dremel in het lood freesd.

H12 staal gebruiken in plaats van U10 staal

Is U10 staal niet beschikbaar? Dan kunt u ook kiezen voor H12 staal. Hoe dit te gebruiken is ziet u in het volgende filmpje.

Maten van een Glasinloodraam uittekenen of berekenen

Glas-in-loodramen met rechte stukken glas hoef je niet op een grondpatroon te maken. Je kunt de grootte van alle glasdelen uitrekenen.

Isolatieglas: Glasinlood tussen dubbel glas

De meeste buitenramen worden in isolatieglas geplaatst, ook glas-in-loodramen. Maak een raam met als rand Y-lood. Het Y-lood moet zo plat mogelijk zijn, maak dus dunne soldeerpunten aan de rand en maak de hoeken in verstek. De geadviseerde "glasmaat" is "strakke sponningmaat-34mm". Persoonlijk vinden wij het mooi als een raam gepatineerd is, maar let er dan wel op dat je het goed inbouwd: Je kunt patina niet combineren met HR++ isolatieglas.

Van enkel glas naar dubbelglas

Glas-in-loodramen zijn vaak kunststukken, die wil je behouden! Maar wat als je je huis wilt gaan isoleren. Hier is een goede oplossing voor: Je kunt het randlood (meestal H-profiel) vervangen in een Y-profiel. Je maakt het lood los met een dremel. Ook is het een belangrijk werk het raam goed schoon te maken voordat het in isolatieglas ingebouwd wordt. Het raam kan dan ingebouwd worden. Let wel op dat de totale maat van een raam groter wordt dan de oorspronkelijke maat. Er is 25 mm extra nodig om een raam in te bouwen. Vaak wordt een raam dan ook iets kleiner gemaakt, of als je nieuwe kozijnen krijgt, dan is de goedkoopste oplossing om de kozijnen aan te passen.

Welke dikte lood?

Het meeste glas dat verwerkt wordt is 2-3 mm dik. De hoogte van het lood waar het glas inschuift is 4,5mm dik. Deze hoogte wordt nagenoeg altijd gebruikt. Daarbij is H8-lood de meest gebruikte breedte. Dit lood is ook verkrijgbaar in 5mm hoogte, wat makkelijker is voor gebobbeld glas en glas van 4-5 mm.

Welk randlood?

Bij oude ramen en ramen in een sponning (met afdeklat) zoals raamkozijn of deur, gebruik je H-lood rondom. H-lood is meest gebruikelijk en het voordeel is dat je flexibel bent tijdens het glasplaatsen om de grootte nog wat aan te passen, het lood is namelijk flexibel. Verder is het ook gebruikelijk omdat H-lood het meest gebruikte lood is. U-lood lijkt logischer, maar U-lood hoort dus niet in een sponning te worden gebruikt (het kan uiteraard wel). Bij raamhangers en voorzetramen gebruik je een U-lood rondom en als het een groot raam is zet je U-staallood rondom.

Glasinlood kitten

Kit bij binnendeuren 1 zijde. De glasdelen zitten dan goed vast in het glas. Verwerk je een glasinlood als buitenraam kit dan twee zijde. Op deze manier is het glasinloodraam waterdicht dus weersbestendig.

Patineren

Een glasinloodraam krijgt meteen een donkere uitstraling vandaar dat patineren erg geliefd is. Patina is een oxidatievloeistof dat we opbrengen en meteen verwijderen. Maar als patina met vocht in aanraking komt gaat het alsnog verder oxideren. Let dus op bij buitenramen of ramen in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Als ook tijdens de afbouw van een huis: Wordt er nog gestuct? Zorg dan dat je het raam elke dag goed droog maakt.

Een egaal resultaat

De resultaten van patina zijn zeer variërend op verschillende oppervlakte. Het heeft te maken met de samenstelling van het oppervlak en de omgevingscondities. Als de oppervlakte niet egaal is, dus bijvoorbeeld deels geoxideerd dan zal het eindresultaat ook niet egaal worden. Eventueel kan staalwol nr 0 gebruikt worden om de oppervlakte te reinigen/ voorbewerken. De omgeving dient niet vochtig te zijn en de patina moet na het aanbrengen meteen volledig worden verwijderd. Blijft er patina achter dan zal het oxidatieproces ook doorgaan en met vocht versneld dit.

Welk glas is hittebestending

Ons glas is allemaal geschikt om op te brandschilderen met uitzondering van iriserend en spiegelglas. Al het glas van Oceanside (voorheen Spectrum) met een toevoeging F is fusible en dus hittebestendig. 

Isolatiedikte

Kies uit isolatiedikte 22,2mm of 25,2 mm (opbouw 4-6-1,2-6-5 of 4-6-1,2-9-5) waarbij 22,2 mm meest gebruikt wordt bij bestaande kozijnen. Bij nieuwe kozijnen past doorgaans 25,2 mm. Er geldt hierbij hoe dikker de isolatieruit hoe beter de isolatiewaarde.

Oud lood, nieuw maken

Lood gaat oxideren door lucht en vocht. Het lood verandert van kleur en wordt donkerder. Afhankelijk van de omstandigheden gaat lood zo'n 50-100 jaar mee en is dan toe aan vervanging. Het is in de tussentijd wel mogelijk om lood op te frissen met zeer fijn staalwol. Je kunt hiermee het bovenste laagje lood verwijderen. Dit is alleen gebruikelijk als lood bewerkt wordt, zoals een uit te voeren reparatie. Of als het lood voor de bewerking niet afgesloten is bewaard. Zie ook: Staalwol fijn.

Afspraak maken

De laatste maanden hebben wij gewerkt dat het op sommige momenten fijn is om te winkelen op afspraak. Zeker wanneer het ramen en/of deuren betreft. Wilt u een afspraak maken? Neem dan eerst contact met ons op zodat wij alvast de nodige informatie kunnen verzamelen. We maken dan een offertenummer aan, verzamelen informatie en lezen ons goed in zodat we de tijd van de afspraak zo nuttig mogelijk kunnen gebruiken. Stuur je idee, vraag of concept via de mail naar info@fokaglasinlood.nl en wij zullen contact met je opnemen voor het maken van een afspraak. Zo maken we het samen nóg eenvoudiger.