Vraag en antwoord

Onze kracht is onze service en garantie. Hieronder vind je de meest gestelde vragen en ons advies. Heb je een aanvulling? Laat het ons weten. Wij willen je zo goed mogelijk van dienst zijn.

Wil je bellen? Vind hier ons telefoonnummer

In verband met een goede doorloop van alle werkzaamheden, ontvangen we je reactie bij voorkeur via email. Is er spoed? Dan kun je ons bellen: 0413-476831.

Afspraak maken

Foka is elke dag open en er is vrije inloop. Bij lopende aanvragen voor ramen en deuren is het mogelijk om Foka te bezoeken op afspraak. Op zaterdag zijn geen afspraken mogelijk in verband met drukte in de winkel. Wil je een afspraak maken? Stuur je aanvraag en beschikbaarheid via de email, dan plannen wij een afspraak in.

Openingstijden

Onze actuele openingstijden vind je op elke pagina rechtsonderin. Ook aangepaste openingstijden, feestdagen, staan hier vermeld.

Bedrijven - zakelijk bestellen

Voor zakelijke klanten is Foka ook het juiste adres. Elke klant ontvangt de laagste prijsgarantie. Heb je een branche gerelateerd bedrijf en wil je zakelijk inkopen bij Foka? Kijk op onze groothandels-website voor meer info: www.glasinloodgroothandel.nl

Zakelijke klant uit België? Stuur ons eerst even een e-mail.
Uitleg maten glas opmeten (isolatie en enkelglas)

Klik hier voor de uitleg: maten glas opmeten. Wilt u glas-in-lood in een sponning plaatsen? Bekijk dan href="_https://www.fokaglasinlood.nl/gekleurd-blank-glas/isolatieglas-glasinlood" hoe de juiste maat gemeten wordt.

Productadvies
Keuzehulp: Welke slijpmachine

Wij snijden alleen glas en doen dat al sinds 1985. We adviseren daarom maar al te graag in een beste slijpmachine voor jou. Er zijn dan twee keuzes te maken. Ga voor de Kristall 1S als je gaat voor de beste prijs- en kwaliteitverhouding. Dit is een prachtige machine, onze nummer 1 en meest verkochte slijpmachine. Hou je van een mooi design en heb je een ruimere portemonee, dan kun je ook gaan voor de Grinder. De Grinder is ontwikkeld in 2019, slijpt iets sneller, omdat er meer toeren gemaakt worden, de machine is wat stiller en er zit een lichtknop op. Deze opties van de Grinder hebben we in dertig jaar gebruik van onze Kristall slijpmachines nooit gemist, maar zijn natuurlijk wel heel fijn. Voor de autoliefhebbers, kun je het ook wel vergelijken met een Volkswagen en een Audi. En bij de Grinder geldt verder ook: als er meer opties op zitten kan er meer kapot, dus zorgvuldig gebruik is belangrijk.
Waarom "maar" twee soorten
Er zijn meer slijpmachines verkrijgbaar en bij Foka kunnen we alle slijpmachines leveren tegen laagste prijsgarantie. Alleen hebben wij deze machines niet op voorraad, omdat we deze simpelweg niet adviseren, ze hebben namelijk nadelen: Zo heeft de Kristall 2000 een pompje. Dit is een extra optie, maar dit pompje kan kapot in tegenstelling tot de 1S: De watertoevoer van de Kristall 1S is altijd goed.

Keuzehulp: Welke soldeerbout

Ga je Tiffanywerk maken kies dan voor 80 watt. Gaat u (ook) glas-in-lood maken, dan adviseren wij de 100 watt soldeerbout. Omdat het smeltpunt van lood lager is dan tin, is het heel belangrijk dat je voor de 100 watt soleerbout kies, omdat deze soldeerbout slimmer is, dankzij de ingebouwde thermostaat en daarmee niet te heet wordt. Feitelijk zal het lood overigens altijd kunnen wegsmelten maar dankzij de thermostaat wordt dit zo optimaal mogelijk geregeld en zal je in het gebruik al snel merken hoe dit werkt. De 200 watt soldeerbout adviseren we niet, maar zit in ons assortiment voor de gebruikers die ervaring hebben met de soldeerbout.

Lood

Wil je meer weten over loodprofielen en de verwerking? Klik hier voor alle algemene info over loodprofielen.

DIY. Hoe maak je het?
Patineren

Een glasinloodraam krijgt meteen een donkere uitstraling vandaar dat patineren erg geliefd is. Patina is een oxidatievloeistof dat we opbrengen en meteen verwijderen. Maar als patina met vocht in aanraking komt gaat het alsnog verder oxideren. Let dus op bij buitenramen of ramen in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Als ook tijdens de afbouw van een huis: Wordt er nog gestuct? Zorg dan dat je het raam elke dag goed droog maakt.

Een egaal patineer-resultaat

De resultaten van patina zijn zeer variërend op verschillende oppervlakte. Het heeft te maken met de samenstelling van het oppervlak en de omgevingscondities. Als de oppervlakte niet egaal is, dus bijvoorbeeld deels geoxideerd dan zal het eindresultaat ook niet egaal worden. Eventueel kan staalwol nr 0 gebruikt worden om de oppervlakte te reinigen/ voorbewerken. De omgeving dient niet vochtig te zijn en de patina moet na het aanbrengen meteen volledig worden verwijderd. Blijft er patina achter dan zal het oxidatieproces ook doorgaan en met vocht versneld dit.

Glas-in-lood kitten
Bekijk de gebruiksaanwijzing voor het kitten en bekijk de video. Dit vind je online bij de productweergave.

Maten van een Glasinloodraam uittekenen of berekenen

Glas-in-loodramen met rechte stukken glas hoef je niet op een grondpatroon te maken. Je kunt de grootte van alle glasdelen uitrekenen.

Welk glas is hittebestending

Ons glas is niet hittebestendig zoals een kookplaat of koplamp maar het glas is wel geschikt om op te brandschilderen, met uitzondering van iriserend en spiegelglas. Al het glas van Oceanside (voorheen Spectrum) met een toevoeging F is fusible, wat betekend dat het met elkaar versmolten kan worden. 

Wat weegt glas

Één vierkante meter glas met een dikte van 3 mm weegt zo'n 6 tot 7,5 kilogram.

Veiligheidsglas

Is een raam lager dan 85 cm? Dan wordt er veiligheidsglas geplaatst. Glas-in-lood is een uitzondering, want door de kleine ruitjes is het niet mogelijk om glas-in-lood in veiligheidsglas te maken. Glas-in-lood wordt veilig verwerkt doordat de glasdelen vastgekit worden in het lood. Kies je voor veiligheidsglas ga dan voor gelaagd of gehard glas. Op gelaagd glas zit een folie dat glas bij elkaar houdt in geval van breuk. Gehard glas breekt in hele kleine niet scherpe glasstukjes, zoals een autoruit.