Isolatieglas

Nagenoeg alle glas-in-loodramen voor buiten worden ingebouwd in dubbelglas, wat niet alleen gunstig is voor de isolatie, maar ook duurzaamheid biedt aan het glas-in-loodraam zelf. Benieuwd naar de stappen voor het inbouwen van een glas-in-loodraam? Ontdek alle details op onze pagina over isolatieglas. Bij FOKA kunnen ramen professioneel worden ingebouwd in isolatieglas.

1 product(en)

per pagina

1 product(en)

per pagina

Bij Foka koesteren we het glasinlood vakmanschap en gebruiken we hedendaagse techniek en kennis. Daarom worden nagenoeg alle buitenramen ingebouwd in isolatieglas. Graag vertellen we over de nieuwe oplossingen om de isolerende eigenschappen van glas-in-lood te verbeteren, zodat je kunt genieten van de esthetiek en energie-efficiëntie.

Glas-in-Lood in dubbelglas

De meeste buitenramen, inclusief glas-in-loodramen, worden geplaatst in isolatieglas. Maak een raam met een Y-loodrand voor een platte afwerking, gebruik dunne soldeerpunten en maak de hoeken in verstek.

Oud glas-in-loodramen in dubbelglas

Glas-in-loodramen dat nog goed van kwaliteit is kun je tussen dubbelglas zetten zodat je huis geïsoleerd wordt. We vervangen dan van het randlood (meestal is dit een H-profiel) door een Y-profiel. Het raam wordt nauwkeurig schoongemaakt voordat het in isolatieglas wordt ingebouwd. Houd er rekening mee dat de totale maat van het raam iets groter wordt dan de oorspronkelijke maat, waarvoor meestal 25 mm extra nodig is. In sommige gevallen wordt het raam iets kleiner gemaakt, of bij nieuwe kozijnen worden de kozijnen aangepast voor de optimale oplossing.

Wienersprossen en roedeverdeling

Ga je roedes plaatsen op je kozijn? Dan hebben we bij Foka een oplossing om ook in je glas-in-lood de roedeverdeling toe te passen. Dat is goedkoper in de productie en beter voor de isolerende werking van isolatieglas. Namelijk hoe groter het raam, des te beter de isolatiewaarde. Bij isolatieglas zonder glas-in-lood worden er in de isolatiefabriek afstandshouders geplaatst. Bij glas-in-lood maken we een vlakverdeling met zwart glas op de plek waar de roedes geplaatst worden, waardoor je na de montage niet tussen de roedes door kunt kijken.

Isolatiedikte

Kies uit isolatiedikte 22,2 mm of 25,2 mm, waarbij 22,2 mm vaak wordt gebruikt bij bestaande kozijnen. Hierbij geldt des te breder de spouw, des te beter de isolatiewaarde.

Isolatiewaarde

Glas-in-lood in standaard isolatieglas heeft een U-waarde tussen de 2,7 en 3 W/m2K. In vergelijking: glas-in-lood als enkelglas heeft een waarde van 6,0 W/m2K.

HR++ glas

Het is mogelijk om HR++ isolatieglas te nemen. Isolatie van de klasse HR++ bevat een folielaag. Dit komt de isolatiewaarde ten goede. Bij glas-in-lood in HR++ glas raden we het af om patina te gebruiken. In sommige gevallen blijkt namelijk dat het gebruik van patina de folielaag aantast, wat vlekken geeft. De loodprofielen blijven zonder het gebruik van patina zilverkleurig.

Montage

De dikste glaslaag wordt aan de buitenzijde gemonteerd, hier zit ook de isolatiesticker. Mocht je het glas onverhoopt andersom monteren dan zal dit geen direct probleem opleveren, maar het raam heeft dan een lagere isolatiewaarde. Heeft het glas structuur? Dan raden wij aan om de structuurzijde aan de binnenkant te monteren, in verband met de uitstraling bij lichtreflectie. Zorg dat het raam secuur gekit wordt met elastische kit. Hiermee maak je de situatie lucht- en waterdicht, en kan er geen vocht in het isolatieraam komen en geen houtrot in het kozijn ontstaan. Kit een raam professioneel af en onderhoud je raamkozijn door de kitnaad tijdig te vernieuwen, bijvoorbeeld bij een schilderbeurt.

Subsidie

Helaas is subsidie niet mogelijk voor glas-in-lood tussen isolatieglas vanwege de niet gegarandeerde U-waarde en spouwvereisten. Subsidie geldt alleen voor een U-waarde van 1,2 en een spouw van minimaal 13, wat met maatwerk glas-in-lood in isolatieglas niet te garanderen is.

Gepatineerde ramen, kader in zwart of zilver

Gepatineerd lood wordt ingebouwd in een zwart kader voor een optimale uitstraling van het glas-in-lood. Ongepatineerd lood wordt ingebouwd in een zilver kader, zoals de meeste isolatieramen zonder glas-in-lood. Hoewel een gepatineerd raam esthetisch mooi is, kan dit niet worden gecombineerd met HR++ isolatieglas.

Voordelen

  • Warmte- en geluidsisolatie: Geniet van een comfortabele en stille leefomgeving.
  • Inbraakpreventie: Verhoog de veiligheid van je woning met glas-in-lood in isolatieglas.
  • Gemakkelijk in schoonmaak: Onderhoudsgemak voor een blijvend heldere uitstraling.
  • Geen condensvorming: Voorkom condensproblemen en behoud een helder zicht.
  • Originele staat blijft intact: Behoud de tijdloze schoonheid zonder verouderingsproces.

Voorwaarden

  • FOKA-ramen worden ingebouwd volgens de kwaliteitsnormen van isolatieglas, met professionele afwerking voor langdurig goed rendement (anders dan een doe-het-zelver).
  • Isolatieglas met glas in lood valt buiten garantie.
  • Krassen en/of breuk van aangeleverd glas in lood zijn voor risico opdrachtgever.

Bescherming van het bestaande glas-in-Loodraam door een voorzetraam te plaatsen

Als het gaat om een monumentaal pand of als je kosten wilt besparen, is een voorzetraam een goede oplossing om glas-in-lood te isoleren. Voorzetramen kunnen zowel aan de binnenzijde als buitenzijde worden geplaatst en verbeteren de isolatiewaarde zonder het glas-in-lood aan te passen. Kijk naar de mogelijkheden en overweeg wat je wilt bereiken met de voorzetramen. Plaats je aan de buitenzijde een voorzetraam, dan is het voordeel dat het glas-in-lood niet meer onderhevig is aan weer en wind, wat de duurzaamheid ten goede komt. Plaats je aan de binnenzijde het voorzetraam, dan blijft de uitstraling aan de buitenzijde 100% behouden. In beide gevallen dien je rekening te houden met mogelijk condensvorming en stof in de tussenruimte. Om deze reden adviseren wij voorzetramen niet. Wil je de mogelijkheid verkennen? Dan adviseren wij een plaatselijke glaszetter.

Technische gegevens en maten

Glas-in-lood in isolatieglas heeft drie lagen glas: het glas-in-lood met aan weerzijden glas. Als randprofiel gebruikt u Y-loodprofiel, zodat de kam in de inbouwstrip van het isolatieglas valt.

  • 1. Strakke sponningmaat (SSM): De strakke sponningmaat in het kozijn.
  • 2. Glasmaat (GM): de nettomaat van het raam na inbouw in isolatieglas.
  • 3. Dagmaat (DM): de zichtmaat. Meestal maat van het glasinloodraam.
Technische-gegevens-isolatieglas