Isolatieglas

Nagenoeg alle glas-in-loodramen voor buiten worden ingebouwd in dubbelglas. De voordelen: warmte- en geluidsisolatie, inbraakpreventie, onderhoudsvriendelijk en geen condensvorming. Kies voor glas-in-lood in dubbelglas of isolatieglas met één zijde structuurglas. Omdat we alle kleuren glas op voorraad hebben werken we met snelle levertijden.

1 product(en)

per pagina

1 product(en)

per pagina

Bij Foka koesteren we het glasinlood vakmanschap. Echter, traditioneel glas-in-lood heeft zijn beperkingen op het gebied van isolatie. Graag vertellen we over de nieuwe oplossingen om de isolerende eigenschappen van glas-in-lood te verbeteren, zodat je kunt genieten van de esthetiek zonder concessies te doen aan energie-efficiëntie.

Bestaande glas-in-loodramen in dubbelglas inbouwen

Glas-in-loodramen zijn vaak kunststukken die je wilt behouden, ook als je huis geïsoleerd wordt. Een oplossing is het vervangen van het randlood (meestal H-profiel) door een Y-profiel. Het raam moet goed schoongemaakt worden voordat het in isolatieglas wordt ingebouwd. Houd er rekening mee dat de totale maat van het raam iets groter wordt dan de oorspronkelijke maat, waarvoor meestal 25 mm extra nodig is. In sommige gevallen wordt het raam iets kleiner gemaakt, of bij nieuwe kozijnen worden de kozijnen aangepast voor de optimale oplossing.

Nieuw glas-in-Lood in dubbelglas inbouwen

De meeste buitenramen, inclusief glas-in-loodramen, worden geplaatst in isolatieglas. Maak een raam met een Y-loodrand voor een platte afwerking, gebruik dunne soldeerpunten en maak de hoeken in verstek.

Wienersprossen en roedeverdeling

Ga je roedes plaatsen op je kozijn? Dan hebben we bij Foka een oplossing om ook in je glas-in-lood de roedeverdeling toe te passen. Dat is goedkoper in de productie en beter voor de isolerende werking van isolatieglas. Namelijk hoe groter het raam, des te beter de isolatiewaarde. Bij isolatieglas zonder glas-in-lood worden er in de isolatiefabriek afstandshouders geplaatst. Bij glas-in-lood maken we een vlakverdeling met zwart glas op de plek waar de roedes geplaatst worden, waardoor je na de montage niet tussen de roedes door kunt kijken.

Bescherming van het bestaande glas-in-Loodraam door een voorzetraam te plaatsen

Als het gaat om een monumentaal pand of als je kosten wilt besparen, is een voorzetraam een goede oplossing om glas-in-lood te isoleren. Voorzetramen kunnen zowel aan de binnenzijde als buitenzijde worden geplaatst en verbeteren de isolatiewaarde zonder het glas-in-lood aan te passen. Kijk naar de mogelijkheden en overweeg wat je wilt bereiken met de voorzetramen. Plaats je aan de buitenzijde een voorzetraam, dan is het voordeel dat het glas-in-lood niet meer onderhevig is aan weer en wind, wat de duurzaamheid ten goede komt. Plaats je aan de binnenzijde het voorzetraam, dan blijft de uitstraling aan de buitenzijde 100% behouden. In beide gevallen dien je rekening te houden met mogelijk condensvorming en stof in de tussenruimte. Om deze reden adviseren wij voorzetramen niet. Wil je de mogelijkheid verkennen? Dan adviseren wij een plaatselijke glaszetter.

Isolatiedikte

Kies uit isolatiedikte 22,2 mm of 25,2 mm, waarbij 22,2 mm vaak wordt gebruikt bij bestaande kozijnen. Hierbij geldt des te breder de spouw, des te beter de isolatiewaarde.

Isolatiewaarde

Glas-in-lood in isolatieglas heeft een U-waarde tussen de 2,7 en 3 W/m2K. In vergelijking: glas-in-lood als enkelglas heeft een waarde van 6,0 W/m2K.

Montage

De isolatiesticker zit altijd aan de buitenzijde, waar ook de dikste glaslaag zit. Montage andersom is niet ideaal maar geen probleem.

Subsidie

Helaas is subsidie niet mogelijk voor glas-in-lood tussen isolatieglas vanwege de niet gegarandeerde U-waarde en spouwvereisten. Subsidie geldt alleen voor een U-waarde van 1,2 en een spouw van minimaal 13, wat met maatwerk glas-in-lood in isolatieglas niet te garanderen is.

Gepatineerde ramen, kader in zwart of zilver

Gepatineerd lood wordt ingebouwd in een zwart kader voor een optimale uitstraling van het glas-in-lood. Ongepatineerd lood wordt ingebouwd in een zilver kader, zoals de meeste isolatieramen zonder glas-in-lood. Hoewel een gepatineerd raam esthetisch mooi is, kan dit niet worden gecombineerd met HR++ isolatieglas.

Voordelen

 • Warmte- en geluidsisolatie: Geniet van een comfortabele en stille leefomgeving.
 • Inbraakpreventie: Verhoog de veiligheid van je woning met glas-in-lood in isolatieglas.
 • Gemakkelijk in schoonmaak: Onderhoudsgemak voor een blijvend heldere uitstraling.
 • Geen condensvorming: Voorkom condensproblemen en behoud een helder zicht.
 • Originele staat blijft intact: Behoud de tijdloze schoonheid zonder verouderingsproces.

Voorwaarden

 • FOKA-ramen worden ingebouwd volgens de kwaliteitsnormen van isolatieglas, met professionele afwerking voor langdurig goed rendement (anders dan een doe-het-zelver).
 • Isolatieglas met glas in lood valt buiten garantie.
 • Krassen en/of breuk van aangeleverd glas in lood zijn voor risico opdrachtgever.

Technische gegevens en maten

Glas-in-lood in isolatieglas heeft drie lagen glas: het glas-in-lood met aan weerzijden glas. Als randprofiel gebruikt u Y-loodprofiel, zodat de kam in de inbouwstrip van het isolatieglas valt.

 • 1. Strakke sponningmaat (SSM): De strakke sponningmaat in het kozijn.
 • 2. Glasmaat (GM): de nettomaat van het raam na inbouw in isolatieglas.
 • 3. Dagmaat (DM): de zichtmaat. Meestal maat van het glasinloodraam.
Technische-gegevens-isolatieglas