Ontdek de Kunst van Glas-in-Lood bij Foka | Workshops, Materialen & Maatwerk
Passie voor Glas-in-lood
Glas-in-lood is onze passie en daarbij is niets onmogelijk. Je kunt het glas-in-lood zelf maken of laten maken. De prijs voor glas-in-lood varieert en is afhankelijk van het materiaal en het aantal glasdelen. Foka voert dagelijks opdrachten uit in eigen atelier waar je tijdens een winkelbezoek ook een kijkje kunt nemen. In de fysieke winkel en showroom, staan veel ramen en deuren, zowel oud als nieuw ter inspiratie. Wij maken ramen op maat en adviseren bij het kiezen van kleuren en materiaal. Foka voert ook voert reparaties en restauraties uit. Op zoek naar gereedschap om zelf glas-in-lood te maken? Ook daarvoor ben je bij Foka aan het juiste adres. Foka heeft alle materialen en geeft workshops, dus je kunt de technieken ook zelf leren.
Toepassing
Doe-het-zelver: Glas-in-lood als ambacht
Foka heeft ook alles in huis voor jou als doe-het-zelver en geeft workshops. De basis van glas-in-lood zijn loodprofielen waarin het -op maat gesneden- glas wordt geschoven. De stukken (gekleurd) glas worden in het lood geschoven, tegen de loodkern aan. De kruispunten worden daarna met tin gesoldeerd. Voor de stevigheid van een groot raam verwerken we lood met een staalkern (staallood genoemd). Dit is niet zichtbaar en alleen noodzakelijk bij grote ramen en kwetsbare verbindingen. Verschil in uitstraling krijg je door de keuze van het glas en de dikte van de loodprofielen. Loodprofielen zijn er van 4 mm tot 15 mm dikte, waarbij 8 mm het meest wordt toegepast. Ben je zelf benieuwd naar het maken van glas-in-lood? Volg dan onze eendaagse workshop. De beschikbare data zijn te vinden op onze workshop pagina.
Door nieuw glas-in-lood te patineren krijgen nieuwe ramen direct de authentieke uitstraling. Foka introduceerde in Nederland het gebruik van 'patina' voor glas-in-lood. Patina is een oxideermiddel waarmee het nieuwe lood direct donker kleurt. Wij bevelen aan om vooral ramen die tussen isolatieglas komen, te patineren. Als ramen eenmaal ingebouwd zijn oxideert het lood immers niet meer.
Kitten is het wind- en waterdicht maken van alle loodnaden. Het voorkomt tevens het rammelen van het raam. Kitten is noodzakelijk bij binnendeuren en buitenramen als het niet tussen isolatieglas wordt geplaatst. Ook hierin is Foka natuurlijk thuis.
Glas-in-lood in jouw interieur
Iedereen kent glas in lood van de grote kerkramen. Glas-in-lood geeft een sfeervolle uitstraling als er licht doorheen valt. Denk maar aan de prachtige schitteringen van gekleurd licht op muren en vloeren in kerken. Glas-in-lood wordt ook veel toegepast in oude heren- en jaren-dertig-huizen. Maar we zien glas-in-lood ook steeds vaker in moderne, nieuwe woningen. Ook in restaurants, cafés en bedrijfspanden is glas-in-lood geliefd. Het geeft net wat meer sfeer en warmte aan jouw huis of pand en is in ontelbare stijlen te maken. Ontdek de mogelijkheden voor glas-in-lood in jouw interieur.
Oorsprong van Glas-in-lood
De geschiedenis en de techniek van glas in lood begon met de eerste archeologische vondsten van glas in lood ramen die dateren uit het Romeinse Rijk. De gebruikte omlijsting bij die ramen was destijds nog niet van lood maar gemaakt van hout, ijzer of gips. Stukjes gekleurd glas werden aan elkaar gezet om vervolgens in een op-maat-gemaakt kozijn te worden geplaatst. Glas in lood werd ooit gemaakt omdat de techniek er aanvankelijk nog niet op was berekend om een raam uit één stuk te maken. Vanaf het begin zag men ook dat glas-in-lood zich uitstekend leent voor kunstzinnige en kleurrijke creaties. Dat zie je veel terug in kerken en statige herenhuizen. Ontdek de rijke geschiedenis en techniek van glas-in-lood.