Glas-in-lood

Glas-in-lood detailGlas-in-lood is onze passie. Niets is onmogelijk. Foka voert dagelijks opdrachten uit in het eigen atelier waarin u ook een kijkje kunt nemen. In de winkel en showroom staan veel kant en klare ramen en deuren, zowel oud als nieuw. Foka heeft ook alles in huis voor de doe-het-zelver, geeft workshops en voert reparaties en restauraties uit.

De techniek
De basis van glas-in-lood zijn loodprofielen waarin het -op maat gesneden- glas wordt geschoven. De stukken (gekleurd) glas worden stevig aangetikt, zodat ze geheel in de gleuf van het lood passen, tegen de kern aan. De kruispunten worden daarna met tin gesoldeerd. Voor de stevigheid van het raam verwerken we ook lood met een staalkern (staallood genoemd). Dit is niet zichtbaar en alleen noodzakelijk bij grote ramen en kwetsbare verbindingen. Verschil in uitstraling krijgt u door de keuze van het glas en de dikte van de loodprofielen. Loodprofielen zijn er van 4 mm tot 15 mm dikte, waarbij 8 mm wordt het meest wordt toegepast.

Patineren
Door nieuw glas-in-lood te patineren krijgen nieuwe ramen direct de authentieke uitstraling. Foka introduceerde in Nederland het gebruik van ‘patina’ voor glas-in-lood. Patina is een oxideermiddel waarmee het nieuwe lood direct donker kleurt. Wij bevelen aan om vooral ramen die tussen isolatieglas komen, te patineren. Als ramen eenmaal ingebouwd zijn oxideert het lood immers niet meer.

Kitten
Kitten is het wind- en waterdicht maken van alle loodnaden. Het voorkomt tevens het rammelen van het raam. Kitten is noodzakelijk bij binnendeuren en buitenramen als het niet tussen isolatieglas wordt geplaatst.

Oorsprong
De techniek van glas-in-lood is al zeer oud. Glas in lood werd ooit gemaakt omdat de techniek er aanvankelijk nog niet op was berekend om een raam uit één stuk te maken. Vanaf het begin zag men ook dat glas-in-lood zich uitstekend leent voor kunstzinnige en kleurrijke creaties.

Toepassing
Iedereen kent glas in lood van de grote kerkramen. Glas-in-lood geeft een sfeervolle uitstraling als er licht doorheen valt. Denk maar aan de prachtige schitteringen van gekleurd licht op muren en vloeren in kerken. Glas-in-lood wordt ook veel toegepast in oude heren- en jaren-dertig-huizen. En we zien glas-in-lood ook steeds vaker in moderne, nieuwe woningen. Ook in restaurants, cafés en bedrijfspanden is glas-in-lood geliefd. Van glas-in-lood worden ramen, deuren en bovenlichten gemaakt. Glas-in-lood staat ook erg mooi als raamhanger of wanddecoratie.