Workshops

Sinds 1985 geeft Foka eendaagse workshops. Foka leer je de glastechnieken glas-in-lood, tiffany en brandschilderen tijdens een workshopdag op de meest praktische manier. Ervaring is niet nodig: Na één dag cursus kun je gegarandeerd zelfstandig aan de slag met de techniek als hobby of professioneel! Cursisten komen uit heel Nederland en België om de techniek te leren. Foka schreef ook twee professionele instructieboeken voor hobbyisten. Hiermee leer je alles over de glas-in-lood of Tiffanytechniek. Daarnaast zijn er drie professionele instructie video's. Bekijk de video's online. Oprichtster, Clarien Foolen, vertelt in haar boeken alles over de technieken en laat zien hoe je zelf een raam of lamp maakt. Het is een goede voorbereiding op een workshop en bruikbaar als naslagwerk.

Glas-in-lood

Je maakt zelfstandig een raamhanger van authentiek, mondgeblazen antiekglas. Je kunt kiezen uit meerdere patronen. Het werkstuk bevat rechte en gebogen lijnen, zodat alle voorkomende technieken worden uitgelegd, geoefend en toegepast. Als afwerking kun je er een ketting aanmaken. Door het werkstuk te ´patineren´ krijgt het direct een oude uitstraling. Tijdens de dag geven we uitleg over het berekenen van een raam en over de werkwijze bij een restauratie. Je gaat naar huis met een kleurrijke raamhanger en je beheerst alle technieken om zelfstandig glas-in-lood te maken. Maximaal 8 deelnemers.

Tiffany

Tijdens deze eendaagse workshop leert u alles over de Tiffany-techniek. Alle technieken worden gedemonstreerd, geoefend en toegepast. Je maakt een raamhanger, gevorderden kunnen een lampenkap maken. Maximaal 8 deelnemers. Raamhanger: Met Tiffany kun je gemakkelijk gebogen lijnen en kleine stukjes glas verwerken, vele gemakkelijker dan met glas-in-lood. Lampenkap: Door een lampenkap te maken leer je is driedimensionaal werken met Tiffany. Na deze dag kun je ieder werkstuk maken: plat of ruimtelijk. In verband met een hoge moeilijkheidsgraad is een lamp alleen voor gevorderden.

Brandschilderen

Brandschilderen is een prachtige techniek om toe te passen bij glas-in-lood en Tiffany. Je maakt twee werkstukken: een bloem en een set ornamenten*. Beide werkstukken worden in meerdere brandbeurten gemaakt. We brengen ‘contour’ aan met een kroontjespen. Daarna brengen we met ‘grisaille’, schaduwen aan, en tenslotte kleur (emaille genoemd). We gebruiken verschillende kwasten om diepte en het juiste lichtinval te krijgen. Na de workshop ontvangt u een naslagwerk. Voor deze workshop heeft u geen tekenervaring nodig. * Tip: De ornamenten kunt u na de workshop zelf in een raam verwerken. Maximaal 6 deelnemers

15 product(en)

per pagina

15 product(en)

per pagina

Algemene informatie

Locatie

Alle workshops worden gegeven in onze winkel met aaneengesloten atelier. Hier zijn alle voorzieningen aanwezig om de techniek met hartenlust te beoefenen: alle glassoorten en materialen zijn binnen handbereik en wij houden rekening met uw veiligheid en gezondheid. Tijdens de workshop glas-in-lood en Tiffany staat u veel; trekt u daarom comfortabele, dichte schoenen aan. De workshop brandschilderen is zittend.

Gereedschappen en materialen

Alle workshops zijn inclusief het gebruik van alle materialen en gereedschappen en inclusief het werkstuk. Als je na het volgen van de workshop zelf aan de slag wilt, heb je tijdens en na de workshop gelegenheid om de benodigde materialen en gereedschappen aan te schaffen. We hebben alles op voorraad.

Inclusief lunch en drinken

Inclusief lekkere en gezonde lunch, koffie en thee en Brabants worstenbroodje.

Betaling en annuleren

Deelname is definitief na de betaling. Annuleren kan kosteloos tot 14 dagen vooraf. Daarna is helaas geen restitutie mogelijk indien er geen vervangende deelnemer is.

Tijdstip

Van 09.00 - 17.00 uur (uitloop naar 18 uur, inloop 's ochtends vanaf 8.45u).

Ervaring vooraf niet nodig

Na de workshop kunt u helemaal zelfstandig aan de slag. Ter voorbereiding kunt u de  instructieboeken van Foka lezen en bekijken. Deze producten zijn via onze webshop te bestellen. Daarbij vindt u de instructievideos op deze pagina: instructie videos.

Workshop vol? Zijn de workshops vol of kun je deze data niet? Stuur ons dan een email, dan houden we je op de hoogte van nieuwe data.

Overnachting en omgeving

Onze omgeving is erg mooi voor een overnachting. Op mooirooi.nl naar de mogelijkheden. Klik hier! .

De patronen

De workshops worden altijd op dezelfde manier gegeven en met vaste geselecteerde werkstukken. Hiermee komen voor de juiste stappen aan bod en kun je na de workshop dag helemaal zelfstandig aan de slag. Het is daarom helaas niet mogelijk om van een werkstuk af te wijken. De werkstukken zijn zo gemaakt dat je alle aandachtspunten van de techniek tegenkomt.

Met ervaring toch deelnemen?

Heb je al ervaring en wil je beter worden, zoals bij het (rond)snijden of solderen? Ook dat kan prima tijdens onze workshops. Wij geven iedereen persoonlijke uitleg, dus als je over een item meer wilt weten of leren kun je dit tijdens de dag aangeven en we helpen je direct verder.