Loodprofielen

Alle loodprofielen voor glas-in-lood zijn op voorraad en kunnen online besteld worden. Ook winkelafhaal is mogelijk. De glas-in-loodwinkel is elke dag open. Vanaf 20 lengtes ontvangt u ook 10% korting.

Meer informatie

Verpakking bij verzending

 • Opgerold worden loodprofielen t/m H8 mm. Door het lood thuis op te rekken wordt lood weer recht.
 • Lood breder dan H8, alle U-, Y- en staallood worden verzonden in een loodkoker of loodkist. Deze lengtes worden standaard op één meter geknipt.
 • Een andere maat is in overleg mogelijk. Noteer dit in het opmerkingenveld (dit is de laatste stap bij bestelling plaatsen).
 • Bestel je meer dan 30 lengtes (60 meter)? Bestel een gesorteerde loodkist, zodat het lood recht blijft en niet geknipt wordt.

Kom je naar de winkel?

 • Neem een pvc-pijp met een schroefdop mee van circa 10 cm doorsnede en 2,10m lengte. Daarin blijft het lood mooi recht tijdens vervoer
 • Winkelkorting: Vanaf 20 lengtes ontvangt u 10% korting, alle combinaties mogelijk.

Soorten en toepassing van het lood

 • U-profiel / randlood 4-6-8
  Rand raamhangers & rand kleine voorzetraam. Kies U-staal, als er extra stevigheid nodig is.
 • Y-profiel 4-6-8 mm
  Randlood voor inbouw in isolatieglas.
 • H-profiel 6-8-10 mm
  Binnenwerk, en randen (bij ramen welke in een kozijn komen).
 • H-profiel staalkern 8-10-12mm
  Voor extra stevigheid bij grote ramen (verwerk over de korte zijde). Als ook randlood bij grote voorzetramen (kies H10st of U10st)
 • C-profiel
  Randlood voor klein werk, zoals kleine zonnevangers.

TIPS

 • Bewaar lood afgesloten van lucht en vocht om oxidatie te voorkomen, in een PVC koker of houten kist.
 • De dikte van de loodkern, de rug, waarmee rekening gehouden dient te worden als tussenruimte tussen het glas, is 1,2 - 1,5 mm (afhankelijk van productie).
 • Aan de rand van het profiel zit een verdikking, de kraal. De kraal geeft de rand van het loodprofiel extra sterkte. Bovendien zullen er,  wanneer de loodstrippen in elkaar geschoven zijn, kleine openingen blijven, waardoor later bij het solderen de soldeertin (door capulaire werking) tussen de loodstrippen zal vloeien en een sterke verbinding ontstaat.
 • Kies de juiste loodbreedte afhankelijk van de gewenste uitstraling en stevigheid.
 • De kernhoogte van lood is 4,5 mm. H8 is ook in 5 mm verkrijgbaar. De kernhoogte moet minstens 1 mm groter zijn dan de glas dikte, zodat de kit gemakkelijk tussen het lood en het glas komt.
 • Voorkom dat een loodkern vervormd met het doorsnijden/ knippen. Gebruik een speciaal loodmes of de loodknipschaar.

Lood strekken

Voor het gebruik dient het lood te worden opgerekt. Dit kan met behulp van een speciale loodstrekker. Door lood te strekken worden oneffenheden ook weer recht. Klem het lood vast en trek steeds een stukje met ferme trekbeweging. Het lood wordt wat langer. Knip de beschadiging en verwerk de rest van het lood. We adviseren om vlak voor de verwerking van lood het lood op te rekken, je merkt na het strekken ook dat het lood sterker is.

Welke tussenruimte heeft lood?

Het meeste glas dat verwerkt wordt is 2-3 mm dik. De hoogte van het lood waar het glas inschuift is 4,5mm dik. Deze hoogte wordt nagenoeg altijd gebruikt. Daarbij is H8-lood de meest gebruikte breedte. Dit lood is ook verkrijgbaar in 5mm hoogte, wat makkelijker is voor gebobbeld glas en glas van 4-5 mm.

Welk randlood?
Bij oude ramen en ramen in een sponning (met afdeklat) zoals raamkozijn of deur, gebruik je H-lood rondom. H-lood is meest gebruikelijk en het voordeel is dat je flexibel bent tijdens het glasplaatsen om de grootte nog wat aan te passen, het lood is namelijk flexibel. Verder is het ook gebruikelijk omdat H-lood het meest gebruikte lood is. U-lood lijkt logischer, maar U-lood hoort dus niet in een sponning te worden gebruikt (het kan uiteraard wel). Bij raamhangers en voorzetramen gebruik je een U-lood rondom en als het een groot raam is zet je U-staallood rondom.

Staallood verwerken voor stevigheid

Met staallood verstevig je een raam. Staallood verwerk je over de kortste zijde van een raam. Vroeger werden er losse staalkernen in een raam gelegd. Tegenwoordig heb je H-profiel met een staalkern. Het is ook mogelijk om staal op het raam te monteren. Op oude ramen zie je windstangen van staal. Helaas worden windstangen niet meer gemaakt en zijn dus niet meer verkrijgbaar.

Staallood bij voorzetramen en raamhangers

Wij adiseren U-lood met staalkern rondom. Bevestig je haakjes, zorg dan dat deze op het staal bevestigd zijn. Leg het staal in een gootje dat je met een dremel in het lood freesd.

H12 staal gebruiken in plaats van U10 staal

Is U10 staal niet beschikbaar? Dan kunt u ook kiezen voor H12 staal. Hoe dit te gebruiken is ziet u in deze pagina met productvideos .

Oud lood weer als nieuw maken

Lood gaat oxideren door lucht en vocht. Het lood verandert van kleur en wordt donkerder. Afhankelijk van de omstandigheden gaat lood zo'n 50-100 jaar mee en is dan toe aan vervanging. Het is in de tussentijd wel mogelijk om lood op te frissen met zeer fijn staalwol. Je kunt hiermee het bovenste laagje lood verwijderen. Dit is alleen gebruikelijk als lood bewerkt wordt, zoals een uit te voeren reparatie. Of als het lood voor de bewerking niet afgesloten is bewaard. Zie ook: Staalwol fijn.

Veilige verwerking lood

In mei 2002 verscheen er een update over een mogelijk Europees verbod van lood (wat onder andere in batterijen wordt verwerkt). Dit zal niet direct voor de glas-in-loodliefhebber een gevolg hebben. We houden de berichtgeving in de gaten. Bron: echa.europa.eu.

36 product(en)

per pagina

36 product(en)

per pagina