Brandschilderen

BrandschilderenBrandschilderen is een eeuwenoude techniek om op glas te schilderen. Foka heeft bijzondere oude ramen met brandschilderingen op voorraad en voert nieuwe brandschilderopdrachten uit. U kunt de techniek ook zelf leren tijdens een tweedaagse workshop.

De techniek
Met behulp van een penseel of kwast wordt een mengsel van azijn, gom en pigmenten op het glas aangebracht. Daarna worden de pigmenten in een oven op hoge temperatuur in het glas gebrand. Allereerst wordt de contourlijn aangebracht en gebrand, daarna volgen de schaduwen (grisaille) en tot slot komen de kleuren.

Oorsprong
De oorsprong van gebrandschilderd glas is onbekend. Gekleurde stukken glas worden gebruikt vanaf de Romeinse tijd. De ontwikkeling van het brandschilderen is te danken aan de kerken, die brandschilderingen gebruikten als belangrijke Middeleeuwse kunstvorm. Zo creëerden zij ontzagwekkende muren van gekleurd licht.

Toepassing
Vroeger werd gebrandschilderd glas vooral toegepast ter versiering van kerkramen en kathedralen. Tegenwoordig ziet u ook veel bijzondere gebouwen, portretten, familiewapens, logo’s en naamplaatjes gebrandschilderd. Gebrandschilderd glas wordt verwerkt in glas-in-lood of tiffany. Hierdoor ontstaan prachtige raamhangers, ramen en deuren.